Tarwevrij brood


Ik vond het glutenvrije bakboek: “Lekker glutenvrij bakken” uitgegeven door de Vlaamse coeliakievereniging. Ziehier twee van mijn kindvriendelijke recepten met nogluten in broodmachine, die ik met kaneel van een volwassene met een voedselallergie voor gluten leerde.

Werkwijze volgens Piet:
580 g nogluten bloem
14 g zout
34 g suiker
36 g maïsolie (mengt sneller)
140 g maizena
doorroeren
580ml water + 16 g droge gist (verse gist kan gluten bevatten) mengen
Kuiltje maken + water-gistmengsel
mengen tot deeg met een houten lepel (spatel)
kloppen, kloppen, kloppen met de spatel (ziet er raar uit, van brij naar cake(deeg?))

Een rechthoekige vorm 3/4 vullen
Rijzen tot aan de rand
35′ bakken op 180°C (Heteluchtoven 160°C)
afkoelen
snijden

Dit heb je nodig:

  • 250g NOGLUTEN bloem
  • 20g zachte boter
  • 60 g suiker
  • 1 ei
  • 2 g zout
  • 40 ml water
  • 3 kleine maatjes gist
  • 50 g chocoladedruppels
  • 1 eetlepel Meli honing
    evt 1 koffielepel kaneel

Zo ga je te werk :

  1. De warmeluchtoven voorverwarmen op 160°C
    Klop het ei los in een kommetje.Doe er de honing en het water bij.
  2. Kneed een deeg van de boter, de NOGLUTEN bloem en het zout.
    Voeg de suiker, (1 koffielepel kaneel) en de gist toe.Kneed het deeg goed
  3. Doe er het ei -honing -watermengsel bij.
    Kneed opnieuw.Voeg de chocoladedruppels toe.
    Kneed manueel.
  4. Vet een vorm in.
    Doe het deeg in de vorm.
    Afdekken en een half uur laten rijzen.
  5. Bak 20 minuten in een warme lucht oven op 160°C.
    Ontvorm & laat afkoelen op een taartrooster.

Glutenvrij brood met de broodbakautomaat

Dit heb je nodig:

  • 6 kleine maat instant gist
  • 7,5 g suiker
  • 500 gram NOGLUTEN bloem
  • 160-200- MAX 240 ml water
  • 40 gram gezouten boter
  • 0,4 g zout

Op de knop brot/Teigtyp :1x drukken (Normal)

Programm: 2x drukken (Schnell)

1x drukken op START

na 15’ begint de machine te kneden.
Het oventje openen!
Controleren manueel bijkneden

Na 3 uur:
1 x drukken op stop. Het emmertje uit de broodmaker halen. Ontvormen.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.