Champignonneke & Pietkuiken


kuikens van chocolade – of rozijnenbrood moet je weten
zo lekker om op te eten.

Dit heb je nodig voor 19-20 piepkuikentjes of broodpaddenstoelen (zie klaaskoeken):

  • 1 kg zelfrijzende bloem
  • 80 gram verse gist
  • 200 gram gezouten boter
  • 150 gram suiker
  • 3 koffielepels zout
  • 4,5 dl melk
  • 2 eieren

Dit heb je nodig voor 18-19 kuikentjes (zie sandwiches) of champignonnekes:

  • 1 kg + 50 gram bloem
  • 75 gram verse gist
  • 180 gram gezouten boter
  • 105 gram suiker
  • 3 koffielepels zout
  • 3 dl melk
  • 3 eieren
  • verder: 1 ei
  • rozijnen of suikerparels voor de oogjes

Werkwijze:
1 Zet alles klaar.
2 Weeg de bloem, de suiker
en de boter af.
3 Meet de melk af.
1 Verwarm de melk tot ze lauw is.

Doe de gist en een beetje lauwe melk in een beker.

Maak met 2 koffielepels de verse gist vloeibaar.
2 Zeef de bloem met het zout en de suiker in een kom.

3 Maak in het midden een kuiltje.
4 Giet de vloeibare gist in de kuil.

5 Doe de rest van
de melk, de eieren en de boter erbij.

6 Kneed goed met de mixer.
7 Dek het deeg af en laat 20 minuten rusten
’t kraaiennest 17.9.2003
8 Neem een bakplaat of aluminium folie.
Vet de bakplaat in.
9 Verdeel het deeg in porties van 2 maal 50 gram. (Indien het deeg plakt, doe je er een beetje bloem rond.)

10 Als het deeg in omvang verdubbeld is, moet je de lucht eruit persen door er ongeveer 1 minuut op te slaan.

11 Duw 50g deeg plat. Leg chocoladedruppels in het midden van het deeg.

Vouw het deeg rond de chocoladedruppels
of kneed de rozijnen in 50g deeg.

12 Maak het deeg eivormig voor het lijfje.
Leg het op de bakplaat of op bakpapier.

13 Neem 20 g van 50g deeg weg.
Maak hiervan een bolletje voor het kopje
14 Duw 2 bolletjes deeg van 5 g plat voor het bekje.Zet het bekje open met je vinger.

15 Maak 10 g deeg eivormig.
Duw de bovenkant plat. Maak hiervan de vleugel.

16 Rol 2 bolletjes deeg van 5 gram tot een saucisse voor de poten.

17 Breek een ei in een kom.
Klop het los met een vork.
Smeer met een borstel het deeg in met ei.

Maak een oogje met een rozijn of suikerparel.

18 Dek af (met een omgekeerde bakplaat.)
Laat nog een half uur rijzen.
Verwarm de warme lucht oven voor op 200 graden.
19 Bak de paaskuikentjes 12 minuten.
20 Laat ze afkoelen op een taartrooster.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.