Vietnamese nems “amora”

Ik vond varkensrolletjes met finettes in filodeeg in het boekenmagazine van Lannoo en heb een Vietnamees feestrecept: lenterolletjes op Indonesische wijze (dat ik kreeg op het Salon van de gastronomie in Brugge) één keer als aperitiefhapje geserveerd, maar ik kon mij niet meer herinneren hoe ik Chinese loempia klaarstoomde…

Ingrediënten

  • 600 g gehakt
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook-
  • 1 preiwit + 4 lente-uitjes
  • 12,5 g boter
  • 1 eetlepel melk
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels kerrie
  • 1/2 koffielepel AMORA kruidenolie chili
  • 18 grote & 18  kleine loempiavelletjes (elastischer, in Thaise supermarkt) of filo- of brickdeeg
    eigeel + scheutje water loskloppen= lijm om loempia dicht te plakken

Werkwijze:

  1. Maak de prei schoon:
  2. snijd de wortelkes eraf. Doe de vuile bladeren weg.
  3. Neem het wit aan het uiteinde vast. Snijd het wit, begin onder je vingers, naar het groen middendoor, en spoel onder stromend water.
  4. Snijd het wit van prei fijn met een groentenmes of met de moulinette.
  5. Snijd de lente-uitjes fijn.
  6. Smelt een klontje boter in een kookpot.
  7. Fruit de lente-uitjes.
  8. Voeg de preisnippers, 4 draaien van de pepermolen, 1 g zout en 1 eetlepel melk toe.
  9. Zet een deksel op de kookpot. Laat stoven.
  10. Giet de prei boven de gootsteen af in een vergiet en laat uitdruipen.
  11. Pel de teentjes knoflook.
  12. Snijd de teentjes knoflook overlangs open. Neem de groene kiem eruit.
  13. Pers een de teentje knoflook uit boven het vlees.
  14. Haal de geperste look met een mes af de lookpers.
  15. Pel de ui.
  16. Snijd de ui in grote stukken.
  17. Snijd de ui met het mes van de keukenmachine in snippers.
  18. Ruim het afval op.
  19. Meng de uisnippers onder het gehakt.
  20. Bak het vlees (zonder vet).
  21. Roer het los met een vork tot er geen roze vlees meer te zien is.
  22. Voeg 2 eetlepels kerrie & 1/2 koffielepel AMORA kruidenolie chili toe.
  23. Meng het gehakt met de prei.
  24. Laat de loempiavelletjes in de verpakking ontdooien en spreid de grote als een ruit uit.
  25. Kleine loempiavelletjes in dezelfde richting erop als versteviging.
  26. Leg op elk velletje een lepel gehakt-preimengsel.
  27. Lijm smeren met een penseel.
  28. dicht vouwen
  29. De kanten met lijm smeren met een penseel.
  30. De grote plooien als een enveloppe.
  31. Aantrekken (loempiavelletjes zijn elastischer& kan je  kracht opzetten)
  32. Bak vlak voor het opdienen goudgeel in de frituur op 180°C.
  33. Snijd de loempia’s in 2
  34. Geef er (just for kids?) keukenrol bij!

Geef er Santa Cecilia Viognier 2007 Mendoza, Argentinë bij

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.