Bloemkool + kaassaus


Op kamp schotelde ik de woudloperskeuken & Ivan Van Hove, reporter bij Het Nieuwsblad, bloemkool & witte kool met bechamelsaus voor.
Bloch bereidt enkel met verse melk (geen UHT). Hij voegt zwarte peper, 1 g i.p.v. 2,4 g zout, geen nootmuskaat & 1 eierdooier toe. I.p.v. 24,2 g gemalen kaas gebruikt hij 18 g oud Hollandse kaas + 125 g Emmenthal per 4 personen.

bloemkool & bechamelsaus of witte saus bij diabetes komt uit mijn kampkookboek. Ingrediënten voor 10 personen:

  • 3 bloemkolen
  • 125 g bloem+125 g boter
  • 1/2 l magere melk +1/2l kookvocht
  • peper/anderhalve koffielepel zout/1,5 koffielepel nootmuskaat
  • (voor kaassaus: + 60 g gemalen kaas)

witte kool + dieet bechamelsaus:
Ingrediënten voor 8 personen

  • 1 witte kool (800 g)
  • 100 g bloem
  • 100 g boter
  • 400- 500 ml magere melk
  • 400 – 500ml kookvocht + 1 bouillonblokje
  • zwarte peper/6 g zeezout/1,5 g nootmuskaat

Werkwijze
Ik vond hoe je een witte kool te lijf gaat.

Water met zout aan de kook brengen.
De witte kool in sliertjes snijden, spoelen & koken of bloemkool gaar koken.


BECHAMELSAUS
: Smelt de boter zachtjes. Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen. Roer er de melk en het kookvocht met kleine beetjes tegelijk doorheen. Laat het 1 minuutje doorkoken. Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen. Als de saus kookt, zet je het vuur laag en laat je hem pruttelen tot hij dik en romig is. Voeg peper, zout en muskaatnoot toe.

bloemkool of witte kool + bechamelsaus
Ingrediënten voor 80 personen

  • 24 bloemkolen of 10 witte kolen
  • 1 kg  bloem
  • 1 kg  boter
  • 4 l magere melk
  • 4 l kookvocht (voor witte kool: + 8 bouillonblokjes)
  • peper/4 eetlepels zout /4 eetlepels nootmuskaat

Werkwijze op kamp:
Om 10.45 u water met 2 eetlepels zout aan de kook brengen.
De witte kool in sliertjes snijden,
spoelen & koken
of grote stukken bloemkool koken.

BECHAMELSAUS
Om 12 u beginnen!
Smelt de boter zachtjes in de ketel van 20l .
Doe er de bloem bij en roer tot dit gaat borrelen. Roer er de melk en het kookvocht met kleine beetjes tegelijk doorheen. Laat het 1 minuutje doorkoken. Tijdens het warmen wordt de saus dikker. Blijf roeren zodat er geen klontjes komen. Als de saus kookt, zet je het vuur laag en laat je hem pruttelen tot hij dik en romig is. Voeg peper, zout en muskaatnoot toe.

Tip: werk met een klopper & knorr roux.

De melk aan de kook brengen.
Al roerend binden met 90 g/l knorr roux.
5 minuten laten doorkoken.
Voeg peper, zout en muskaatnoot toe.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.