jagersbrood of Vlechtbrood


“Trok jij  aan het touwtje, lief kind van het zesde leerjaar?
Het deurtje (van mijn keuken) ging vanzelf open!”

 

Dit heb je nodig voor 8 stuks driekoningenbrood:

  • 25 gram suiker
  • 500 gram bloem
  • 30 gram verse gist
  • 110 gram boter
  • anderhalve koffielepel zout
  • 1 ei 2 dl melk of water
  • Verder: 100 g geplette amandelen
  • 100 g rozijnen
  • 100g bloemsuiker
  • 1 eiwit
  • 2 eetlepels room
  • amandelschilfers
  • 1ei

Werkwijze:
Deeg
1 Zet alles klaar.
2 Weeg de bloem, de boter en de suiker af.
3 Meet 2 dl melk af.
4 Verwarm 2 dl melk tot ze lauw is. Doe de gist en een beetje lauwe melk in
een beker. Maak met 2 koffielepels de verse gist vloeibaar.
5 Zeef de bloem met het zout en de suiker in een kom.
6 Maak in het midden een kuiltje
7 Giet de vloeibare gist in de kuil
8 Doe de rest van de melk, het ei, de suiker en de boter erbij.
9 Kneed goed met de mixer.
Dek het deeg af en Laat een half uur rusten.

Voor de deegvulling:
10 Splits het ei. Klop het eiwit lichtjes op.
11 Voeg de bloemsuiker toe.
12 Maal de amandelen grof met een keukenmachine.
13 Doe de grof gemanen amandelen en de
rozijnen bij het eiwit.
14 Verdeel het deeg in porties van 100 gram.
15 Rol de stukken deeg uit.
16 Leg de vulling in het midden.
17 Maak aan de zijkant schuine inkervingen met een mes.
18 Plooi de boven en de onderkant naar binnen.
19 Plooi de zijkanten met inkervingen boven elkaar zodat je een gevlochten band bekomt.
20 Vet de bakplaat in. Leg de broodjes erop.
21 Klop het ei met de room los in een kommetje.
22 Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
23 Bestrooi met de geschaafde amandelen. Dek af (met een omgekeerde bakplaat) en laat nog een half uur rijzen.
24 De warme lucht oven voorverwarmen op 180 graden.
25 Bak de broodjes 30 minuten.

Tip van Roland: Na het bakken bestrijken met gesmolten goede boter.
Bij afkoeling lichtjes bestrooien met bloemsuiker.
(Het komt de houdbaarheid van het broodje ten goede)

,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.