Kalkoenfiletgebraad

Zondagskalkoen met champignonsaus is een heel deftig, chique gerecht. Je hoeft niet te schrikken van de sherrysaus; door het verwarmen verdampt de alcohol, je zal er niet dronken van worden!

DIT HEB JE NODIG:

• kalkoenborst: 150 à 200 gram per persoon
• 20 gram boter
• peper
• zout
• 1 waterglas droge witte wijn
• 1 waterglas sherry
• 2 en een halve dl room
• 1 doosje champignons
• 1 blik erwtjes (280g)
• 10 gram boter
• peper
• 1 gram zout
• 1 koffielepel suiker
• 50 gram ui
• 8 schijven ananas
• 10 gram boter
• peper
• 1 doosje waterkers = cresson
• 25 gram strooimaïzena of maïzena express

WERKWIJZE:
1 Laat een klont boter bruinen in een grote pan.
Prik een vork in de kalkoenborst. Ga een stap achteruit, zo voorkom je brandwonden indien het vet spat.
Leg de kalkoenborst in de pan. Bak de kalkoenborst aan.
Kruid met peper en zout. Draai de kalkoenborst om.
Kruid met peper en zout.
2 Voeg de witte wijn en de sherry toe.
3 Zet een deksel op de pan. Laat 20 minuten sudderen.
4 Maak de champignons met een droge doek of een borsteltje schoon. Snijd eerst het steeltje eraf. Gooi de steeltjes weg. Snijd de champignons op een plankje in 2 stukken (grote snijd je in 4 stukken).
5 Doe de room en de champignons bij de kalkoen.Zet een deksel op de pan.
Laat 10 minuten sudderen.
6 Open het blik met erwtjes. Laat de erwtjes boven de gootsteen uitlekken in een zeef.
Pel de ui. Snijd hem in snippers.
7 Laat een klontje boter smelten in een pan.
Bak de uiensnippers snel in de boter totdat ze er glazig uitzien. Roer met een houten lepel.
8 Voeg de erwtjes toe. Kruid met peper en zout en breng op smaak met suiker.
9 Zet een deksel op de pan. Laat 10 minuten stoven.
10 Open het blik met ananas. Laat de ananasschijven uitlekken in een vergiet. Zet het vergiet op een bord.
11 Laat een klont boter bruinen in een bakpan. Leg de ananasschijven in de bakpan. Kruid ze met peper.
12 Draai de ananasschijven om. Bak de andere kant. Kruid ze met peper.
13 Snijd de cresson af, spoel en droog.
14 Vraag aan mama om je te helpen. Haal de kalkoenborst uit het sap en snijd hem met (een elektrisch) mes in dunne plakken.
15 Bind de saus met strooimaïzena of maïzena express.
16 Leg de plakken kalkoenborst op een schaal.
17 Doe er wat saus over. Dien de overige saus apart op.
18 Leg de ananasschijven er rond omheen.
19 Leg aan de randen van de schaal waterkers.
20 Dien de erwtjes in een kom op.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.