Frangipanetaart met krieken


Door Vlaamse forêt noire met frangipane & biscuit in “Het Gouden Boek 70 jaar Solo in de keuken” kwam ik op het idee voor een combinatie van het recept voor kriekentaart uit de kookcursus fruittaarten.
Dit heb je nodig voor vetdeeg:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram (bloem)suiker
  • 1 ei
  • 15 g vanillesuiker
  • snuifje zout

Werkwijze :

  1. Verwarm de warmeluchtoven voor op 160°C
  2. Weeg de bloem af.
  3. Weeg de boter af.
  4. Weeg de suiker af.
  5. Maak een kruimelig deeg van de boter en de bloem.
  6. Voeg (bloem)suiker, zout, ei en vanillesuiker toe.
  7. Kneed het deeg goed.
  8. Weeg 10 x 56,5 g deeg af.

2 biscuit op grootmoeders wijze (koude methode)
Benodigdheden:

4 springvormpjes van 12 cm

  • 6 eierdooiers
  • 33 g vanillesuiker
  • 1 eiwit
  • 33 g vanillesuiker
  • 3 eiwitten
  • 44 g vanillesuiker
  • 70g bloem
  1. Verwarm de warme luchtoven op 180°C
  2. Splits de eieren. Zet 4 eiwitten opzij!
  3. De 6 dooiers met 33 g vanillesuiker schuimig roeren.
  4. 22g vanillesuiker met 1 eiwit tot een taai en stevig schuim slaan.
  5. Met luchtige bewegingen door het dooierbeslag mengen.
  6. De gezeefde bloem onderspatelen.
  7. 44g vanillesuiker met de 3 eiwitten tot een taai en stevig schuim slaan.
  8. Met luchtige bewegingen door het dooierbeslag mengen

3 Frangipanebeslag:

  1. 400 g broyage met 200 g boter opkloppen tot een witte massa.
  2. Een voor een 3 eieren toevoegen. Goed ondermengen.
  3. Spatel er 100 g bloem onder.

1l krieken in het sap opkoken met 100 g suiker.
Binden met 40 g maïzena.
Laten afkoelen.

  1. Vet bakvormpjes met een hoogte van 4 cm (verkrijgbaar bij Hema of Dille & Camille) in.
    Het vetdeeg uitrollen op 2 mm dikte. De vorm bekleden met het zanddeeg.
    Het frangipannebeslag in een spuitzak doen, en de zanddeeg een vingerdik bespuiten met het frangipannebeslag.
  2. De krieken op het frangipannebeslag leggen.
  3. Schep het biscuitbeslag op de krieken
  4. De overige zanddeeg uitrollen tot 2 mm dikte.
    Het deeg op de taart leggen.
    En de zijkanten met de rolstok goed afrollen.
    Het deeg rijkelijk bestrijken met 1 losgeklopt ei.
    Versieren met een vork.
    Bakken in een oven van 180°C tot wanneer ze gebakken is (Minimum 45 min. De taart moet goudgeel zijn.)
    De taart ontvormen.
    Op een rooster plaatsen.
,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.