Donuts & nonnevotten

Wie kent die Limburgse lekkernij, de beignet van de gele mannetjes die dagelijks meerdere keren op TV te zien zijn, niet & traditioneel op nieuwjaarsdag wordt gegeten.
The movie bracht mij op ideeën voor Amerikaanse cocktail, chips, vla met Simpsonkoekjes, nopjeskoekjes en veel DONUTS met suikerlijm-& glazuur  natuurlijk.
En buiten dat ik op de afspraak stond en er geen kinderkookles was, verliep alles volgens de planning… D’Oh!

Ingrediënten voor 16 stuks

  • 500 gram bloem
  • 60 gram verse gist
  • 120 gram boter
  • 10 gram (parel) suiker
    10 gram vanillesuiker
  • een mespunt zout (2 g)
  • een kwart liter melk
  • abrikozenjam

Werkwijze op 26.10.2002
1 Zet alles klaar.

2 Weeg de bloem en de boter af.

3 Meet een kwart liter melk af.

1 Verwarm een kwart liter melk tot ze lauw is.
Smelt de boter erin
& Doe de gist erbij.
2 Zeef de bloem met de suiker in een kom.
3 Maak in het midden een kuiltje. 4 Giet de vloeibare gist in de kuil.
5 Meng met een mixer. 6 & Kneed, kneed, kneed met de hand.


7 Dek het deeg af

en laat 30 minuten rijzen op 30°C

Voor een donut of nonnevotten:

8 Verdeel het deeg in porties van 50g.

Het deeg doorslaan.

9 werkblad bebloemen
mooie sausisse rollen
cirkel maken &/of knoop in leggen
Leg ze op een beboterde bakplaat.
Dek af.
Laat nog 5 à 10′ rijzen.

10 Verwarm de frituur op 180°C.
Neem de donuts voorzichtig op.
Leg ze met de onderkant 3′ in het frituurvet.
Draai ze om en bak de bovenzijde 3′.
Of bak de bovenzijde. Draai ze terug om.
Laat ze bakken tot ze uitgeprutteld zijn.
Haal de donuts uit het frituurvet.
Laat ze afkoelen op een rooster.
11 Bestrooi de nonnevotten met grove basterdsuiker.
Of  snijd de donuts door.

Leg er abrikozenjam tussen.
Plaats de 2 helften op elkaar.
Besneeuw met bloemsuiker

 

Geglazuurde donuts
Werkwijze
Suikerglazuur: Zeef 115-175 g poedersuiker in een kom. Voeg >1 eetlepel water toe en roer de suiker tot een gladde dikke massa.Verdeel de massa in kommetjes en roer er een paar druppels voedingskleurstof door. Schep wat gekleurde glazuur op de donuts en smeer met de achterkant van een koffielepeltje over de donuts. Laat het glazuur droog worden. Maak met een tekenpotlood voor gebak een spiraal of streepjes op de donuts.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.