Scampi all’ arrabbiata


Hou je van pikant? Dan wordt één van de frats-tips van Klem uit De wakkere muis:  chipolatta of lamsmerguez of scampo & pomodoro al peperoncino (dat ik at met tranen in de ogen) je favoriete recept!

Dit heb je nodig als hoofdgerecht voor 3 personen:

  • 1 kg scampi (van winny of Aldi)
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g penne of farfalle = vlinderpasta
  • 1 eetlepel boter
  • 2 blikken cubetti arrabiata  met chili of tomatenblokjes met basilicum + pili pili
  • peper, zout en cayennepeper

Werkwijze:

  1. Laat de scampi 2 à 3 uur ontdooien.
    16.30 u: Pel (in 20′) 1 kg (half ontdooide rauwe scampi van winny of Aldi).
    Geef een insnede in de rug of snijd ze op een plank open en trek (in 40′) het darmkanaal eruit met keukenpapier! Mijn dochter: “Hebben scampi darmen?, wist ik niet!”)
    Leg ze in een kom waarin een rooster ligt.
    Leg een deksel op de kom.
    Plaats deze in de koelkast.Breng in de pastapot water voor de pasta aan de kook.
  2. Pel het teentje knoflook. Snijd het teentje overlangs open. Neem de groene kiem eruit en snipper het fijn.
    1. Kook 250 g spaghetti of farfalle = vlinderpasta. Niet spoelen.  
      Dep de scampi droog Smelt 25 g boter & laat tot licht bruin kleuren in een wijde kleefpan op stand 7.
    2. Leg de scampo (in 2 keer) in de pan en laat 90 seconden sudderen tot ze mooi roze zijn. Omdraaien en bak nog 90 seconden.
      Voeg cayennepeper toe. Goed omroeren. Zet opzij!
    3. Doe 2 blikken cubetti tomatenblokjes met chili in de kookpot.
    4. Doe er de knoflook bij.
    5. Voeg de scampi bij de cubetti.Voeg 30 draaien peper,en 30 draaien zouten een snuifje cayennepeper toe.
    6. Goed omroeren.Voeg de pasta toe.
 
Geef er MARIANNE, SAUVIGNON BLANC 2006, cuvée l’escapade (wit)
of Penfolds Koonunga Hill 2005 Sémillon en Sauvingnon blanc, South-Eastern Australia
of een Colle de Falco 2006 chianti DOCG
of van bij Delhaize: Rood, vino nobile di Montepulciano 2005, Fassati uit Italië bij.

scampi  cubetti met spaghetti van de voedselbank

Dit heb je nodig als hoofdgerecht voor 2 personen

  • 1/2 kg vongole of mosselen of scampi ‘s (van winny of Aldi)
  • (1 teentje knoflook)/basilicum/ 2 sjalotten
  • 125 g spaghetti van de voedselbank of farfalle = vlinderpasta
  • 2 eetlepels boter
  • 1 blik cubetti tomatenblokjes met look
  • 60 draaien van de pepermolen, 20 draaien van de zoutmolen en cayennepeper
  • 1/2 stokbrood

Werkwijze:

  1. Spoel de mosselen. (indien ze bovendrijven, zijn ze dood!)
    Haal ze uit het water. Duw met je duim & wijsvinger op de schelp. Je moet psst horen. Gooi beschadigde schelpen weg!
  1. Of: Laat de scampi’s 2 uur ontdooien. Pel in 10’ 1/2 kg rauwe scampi ‘s. Snijd ze op een plank open & trek (in 20’) het darmkanaal eruit met keukenpapier. Leg ze in een kom waarin een rooster ligt. Leg een deksel op de kom. Plaats deze in de koelkast.
  2. Breng in de pastapot water voor de pasta aan de kook.
  3. Pel de sjalot (& het teentje knoflook. Snijd het teentje overlangs open. Neem de groene kiem eruit) en snipper het fijn.
  4. Kook 250 g spaghetti of farfalle = vlinderpasta. Controleer dat de pasta niet in ‘t snot kookt! Niet spoelen. Dep de scampi’s droog met keukenrol.
  5. Laat 2 eetlepels boter smelten (niet bruinen) in een wijde kleefpan op stand 7. Leg er de scampo) in en laat 90’’ sudderen tot ze mooi roze zijn. Omdraaien en bak nog 90””.
  6. Doe er de fijngesneden sjalot bij en laat meestoven. De sjalot mag niet bruinen. Zet opzij. Doe 1 blik cubetti tomatenblokjes met look in de kookpot. (Doe er de knoflook bij.) Goed omroeren.
  7. Voeg de scampi’s bij de cubetti. Voeg 60 draaien peper, 20 draaien van de zoutmolen en cayennepeper toe.
  8. Goed omroeren.
  9. Voeg de pasta toe.
    Versier met basilicum. Serveer met een aspergetang & een gote opdienlepel
, , ,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.