Vogelnestjes met tomatensaus


Ik vond vogelnestjes uit  Vlaamse kost letterlijk in koken met de kinderkok.
Ik serveer vogelnestjes op grootmoeders wijze met lekkerbeksaus (ook geschikt voor mensen met een voedselallergie).

Benodigdheden voor 4 personen:

  •  600 g speciaal gehakt + 100 g paneermeel + 2 eieren
  • 4 eieren
  • (pan met water of een eierkoker)
  • wit van ei + paneermeel
    voor de saus :
  • ajuin
  • 50g boter
  • 50g bloem
  • 1/2l bouillon (1 bouillonblokje oplossen in een 1/2l kokend water)
  • tomatenpuree : 1 klein doosje
  • champignons en sap van de champignons (vers gestoofd of glas)
  • peper en zout
  • frituur

 

Zo ga je te werk :

  1. Hard gekookte eieren  :
    (Voor eieren met een broze schaal, mag in het kookwater een geutje azijn gedaan worden.) Leg de eieren voorzichtig in een pannetje met koud water. Breng aan de kook en laat het  8 minuten doorkoken.
    Haal de pan van het vuur en zet hem onder de koude kraan. Laat er koud water over stromen tot ze afgekoeld zijn. (Dan pellen de eieren gemakkelijker.)
  2. Tik de eieren tegen een hard oppervlak zodat ze barsten . Afpellen.
  3.      Meng 100 g paneermeel en 2 eieren onder het gehakt.
  4.      Maak je handen nat. Bedek de gepelde eieren helemaal met gehakt. Maak er een bol van.
  5.     Splits eieren.
  6.     Klop in een bord het  eiwit los met een vork.
  7.     Doe paneermeel in een bord.
  8.     Wentel de bol in wit van ei en daarna in paneermeel.Tomatensaus :
  9. We beginnen met een witte saus :
  10. Pel de ajuin en versnipper hem.
  11. Smelt de boter, laat de ajuin er even in sudderen. Voeg de bloem toe en roer goed.
  12. Voeg de bouillon en het sap van de champignons beetje bij beetje al roerend toe.
  13. Voeg de tomatenpuree toe.
  14. Voeg peper en zout toe.
  15. Doe de champignons erbij.
  16. Nog eens proeven en op smaak brengen met peper en zout.
  17. De bol bakken in frituurvet van 180°C.
  18. Snijd de bollen met met een scherp mes in de breedte door.
  19.       Schik ze op een schotel  met de doorsnede naar boven, zodat het gehakt gelijkt op een rond nestje waar een half ei inzit.

Giet er de tomatensaus rond en dien op met aardappelpuree.
SMAKELIJK!!!

 

Aardappelpuree

Dit heb je nodig voor 3 personen:

  • 500 g loskokende aardappelen
  • 125 ml melk
  • ½ koffielepel zout
  • muskaatnoot
  • 25 gram boter

 

Werkwijze:

  1. Schil de aardappelen, spoel & snijd in 4.
  2. Vul een kleine kookpot de helft met water.
  3. Doe er een koffielepel zout in.
  4. Leg de aardappelen in het water. Zet een deksel op de kookpot.
  5. Breng het water aan de kook.
  6. Kook de aardappelen 20 minuten.
  7. Giet ze af en laat even afkoelen.
  8. Meet de melk af.
  9. Weeg de boter af.
  10. Breng de melk + boter aan de kook.
  11. Meng de aardappelen met de kokende melk+ boter.
  12. Plet met een aardappelstamper.
  13. Roer zeer goed met een houten lepel tot de puree glad wordt = mousselineke.
  14. Breng op smaak met ½ koffielepel zout en 2 strooien muskaatnoot.
,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.