Mousses & soufflés


Op het menu op mijn 40e verjaardag in ’99 stond voor mijn gasten: kaaskoekjes & soezen gevuld met kaassaus als amuse bij een glas champagne of fruitsap.
Vismousse met cresson
Meloen met parmaham
Hespenmousse

Scampi met currysaus
Zwezeriken met bladerdeeggebakje
Dadel bij kaasplankje met notenbrood
Dessertbordje
ijsje van Gilbert De Corte
Sandwichen

zalmmousse (143 calorieën pp) (“tupperware” ontbreekt in mijn map!)
Ingrediënten voor 12 personen

  • anderhalve dl room of Alpro Cuisine
  • 2 Columbus eieren of sport-ei
  • een halve kg verse Ardense forel of zalm(196 kcal/100 g)
  • 100 gram gerookte forel of zalm (193 calorieën)+ zout/peper

Werkwijze:

  1. Meet de room af.
  2. Splits de eieren.
  3. Cutter de zalmmoot met de eiwitten
  4. Voeg zout en peper toe
  5. Roer er beetje bij beetje anderhalve dl room onder.
  6. Proef. Breng de zalmmousse op smaak met peper en zout.
  7. De mousse moet stevig zijn. Pas de hoeveelheid room aan!
  8. Vul glaasjes met de vismousse
  9. Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C
  10. Bak de mousse 20 minuten.

 Avocado’s gevuld met forelmousse voor 4 personen:

  • 2 avocado’s (1/2 per persoon) + citroen
  • 100 g gerookte forelfilet
  • 150g philadelphia (crème)
  • 4 eetlepels opgeklopte room (1 per persoon) + cayennepeper

Werkwijze:

  1. avocado’s uithalen en het vlees mixen met een beetje citroensap.
  2. De forel mixen en onder de avocado mengen.
  3. De kaas en room ondermengen.
  4. Proeven! peper en cayennepeper toevoegen. Zout?
  5. Opdienen: De lege avocado’s opvullen met de mousse.
  6. Versieren met een half kerstomaatje en een muntblaadje of viooltjes of physalis=Fysaliskersen
  7. Beetje sla + olijfolie naar keuze er rond leggen

Geef er Chablis 2005 of Penfolds Koonunga Hill 2005 Sémillon en Sauvingnon blanc, South-Eastern Australia bij

Gevulde champignons uit Specialtystreet of hammousse uit het verrassingsmenu van landgoed Den Oker & SOS Piet op 25.10.2009.

Dit heb je nodig:

  • 300 g gekookte ham
  • 3 eiwitten
  • 250 ml room + 1 dl soja room
  • cayennepeper/zout


Werkwijze:

  1. 3 dl water met 1 eetlepel groentebouillon aan de kook brengen
  2. Snijd de gekookte ham in kleine stukken. Cutter tot een stevig mengsel met het eiwit & 1 dl soja room. (dat voorkomt dat je boter bekomt!).
  3. Doe de ham in een kom
  4. Week 12 g gelatine in de bouillon+ 30 g boter
  5. Voeg samen. Roer.
  6. Kruid met cayennepeper & zout paprikapoeder
  7. Klop de 250 ml room half op en schep met een houten lepel onder het lauw (voelt kouder dan het lichaam) mengsel. Breng op smaak.
  8. Bedek de vorm met sneden gekookte ham.
  9. Doe het mengsel in een vorm & vouw dicht.
  10. Zet de hespemousse 3 uur  in de koelkast.

Tip:
vul  glaasjes met een garneerspuit met gladde mond met de mousse van ham.
Dien op met brood.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.