njam aardappelkroketten


Ik heb gezien in de kerstspecial dat Jeroen 10 eigelen per 15 à 20 kg polderaardappelen, geen boter (zoals Piet) gebruikt en zich afvraagt of kruiden moeten, want de aardappelen zijn in (licht) gezouten water gekookt! In de keuken van ons moeder vond ik 10 dooiers / 7 kg aardappelen (i.p.v. 10 eieren/10 kg bintjes & “met melk, noodzakelijk voor de smaak”: zegt Piet), boter, peper, zout & nootmuskaat (zoals in de basis). Hierin wordt de afgekoelde puree (met 18 eierdooiers per 15 kg bloemige aardappelen), die volgens Piet lauw moet zijn om hem door de krokettenmaker = millecroquettes te krijgen, in een spuitzak gedaan. In de keuken van ons moeder worden de gekruide kroketten om minder te barsten eerst in maizena i.p.v. in bloem gewenteld & daarna, 2 keer gepaneerd (een tip uit de basis) met eiwit i.p.v. 100 ml water/2 eidooiers.
Ze moeten ook volgens Piet 1 dag in de koelkast. Hierdoor ontstaat volgens Jeroen vocht, waardoor de kroketten ontploffen in het frituurvet.

Amandelkroketten op oude wijze (geen poeierpuree).

Ingrediënten voor 12 personen

  • 1,6 kg vastkokende aardappelen (Tip van Peter Goossens: bintjes)
  • een grote klont boter
  • 2 eierdooiers
  • peper en zout (nootmuskaat)
  • bloem
  • wit van 1 of 2 eieren
  • scheut olijfolie
  • paneermeel (+ 125 g  amandelschilfers)(125 g verkruimelde amandelschilfers)
  • frituurvet = arachide-olie

Werkwijze

Kook 1,6 kg aardappelen in de schil. Pel ze en steek ze door de teems (niet cutteren of mixen).
Voeg er dan een grote klont boter bij en 2 eierdooiers.Roer onmiddellijk goed om.
Doe er peper en zout (nootmuskaat) bij.

mogelijkheid 1 :

Champignonkroketten

  1. champignons (geen blik) in blokjes snijden & aanbakken
  2. + spekblokjes
  3. Als ze klaar zijn, bij de puree voegen
  4. + mespunt sambal
  5. roeren.
  6. Laat koud worden.
  7. Verdeel dan in 2 gelijke deeltjes en maak er bolletjes van.
  8. Wentel ze door bloem (muur)
  9. Sla lichtjes het geel van 1 of 2 eieren op voeg een scheut water toe.
  10. Draai er de kroketten in en daarna in paneermeel.
  11. Werp ze 5′ in de kokende frituur (180 °C) tot ze schoon gekleurd zijn.
  12. Dien onmiddellijk op.

mogelijkheid 2: njamkroketjes

  1. Doe het warme mengsel in het apparaat “millecroquettes”.
  2. Door gelijke druk op het handvat komt het deeg te voorschijn in de vorm van 3 rollen die het plankje vooruitschuiven & zich erop leggen.
  3. Onderbreek de drukking wanneer het plankje vol is.
  4. Nu langs beide kanten gelijk afsnijden.
  5. Het apparaat opnieuw vullen & werken tot het deeg op is.
  6. Plaats in de koelkast.
  7. Sla lichtjes het wit van 1 of 2 eieren op (kruid met peper & zout & voeg een scheut olijfolie toe.
  8. Draai (met je handen) de kroketten eerst in bloem, dan in eigeel en daarna in paneermeel.
  9. Laat 1/2 uur rusten en werp dan in de kokende frituur (180 °C) tot ze schoon gekleurd zijn.
  10. laat uitlekken op keukenpapier. Dien onmiddellijk op.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.