Categorie: Saus

  • Palmharten & cocktailsaus

    Palmharten & cocktailsaus

    Ik ging op zoek naar warme palmharten met tongrolletjes & witte wijnsaus, het visvoorgerecht dat in 1966 op het menu van mijn eerste communie (dat ik van mijn tantes kreeg) prijkte.

  • Sleinse oorlogskost

    Sleinse oorlogskost

    Als echte Sleidingenaar leerde Christiane Buyse (net zoals ik) van Piet Huysentruyt dat papsesse uit karnemelk, gemoezelde = geplette aardappelen & met bechamelsaus gemengd bestaat! Ons Sleins volkslied, een ode aan het goede leven in het Meetjesland: In Slenne, in Slenne…het paradijs van Vloanderen. Mee toatjespap en nen kazak (kleine aardappel eerst in de schil gekookt […]

  • Tempura van Sergio & aïoli

    Tempura van Sergio & aïoli

    In De keuken van Spanje van Beverly Leblanc wordt scampi fritti in bloem gewenteld, en met het beslag “zonder ei” voor pescadito frito wordt niets gedaan. In “Het Nieuwsblad Magazine” deed Sergio niets met de bloem! Wijntip: Wit, Pinot blanc 2007, Collection privée, Cave d’Ingersheim van bij Delhaize.

  • Varkens-, rundstong & nieren

    Varkens-, rundstong & nieren

    De klassieker: kalfstong in madera, een zuiders recept (met kroketjes: een pluspunt)kocht ik bij buurtslagers & gaf het als hapje op de pintxos-of tapaskookles in februari 2008. Tip: kalfsniertjes vond ik in DE KEUKEN VAN ONS MOEDER met (2 glazen) maderasaus i.p.v. sherrysaus!

  • Orloff met champignonsaus

    Orloff met champignonsaus

    Orloffgebraad uit de perfecte keukenagenda, vond ik ook met mosterdaus, gebakken krielaardappelen & prinsessenbonen in DE KEUKEN VAN ONS MOEDER.

  • Lamskoteletjes met portsaus

    Lamskoteletjes met portsaus

    Ik heb, zoals patatje zwaardvis, persillade voor lamscotelet, lekkere sluimererwt & superportosaus  (de ziel van mijn gerecht) op voorhand bereid. Piet raadde rundvlees met sherry uit ONS KOOKBOEK af.

  • Spinaziestoemp met tongfilet

    Spinaziestoemp met tongfilet

    Puree, spinazie, tongfilets in wijnsaus met asperges

  • Mignonette met mosterdsaus

    Mignonette met mosterdsaus

    Look is geen beste vriend van gebraiseerd witloof zegt Sergio. Hij gebruikt zelf look in stamppot van witloof uit Sergio feest, die ik op smaak bracht met 1 koffielepel zeezout!

  • Vis, beurre blanc & spinazie

    Vis, beurre blanc & spinazie

    Guy Van Cauteren serveerde op canvas schelvishaasje belegd met Gentse mosterd bij  ovengebakken kazakken = gepofte aardappel uit Sergio feest.

  • Ragout van schelvishaasje

    Ragout van schelvishaasje

    Ik geef bij deze creatie à la minute (als hoofdgerecht): rauw (in 75 g boter + 2 eetlepels olie) gebakken schijfjes aardappel of peterselie-aardappelen & broccoli, een Zuid-Amerikaans recept met staartvis.